Інтер@ктивна студія "Метод-профі" Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки

Зовсім недавно ми навчалися використовувати ІТ-технологій у роботі публічних бібліотек і створювали на їхній базі Інтернет-центри. Далі разом із партнерами долучилися до створення дорожньої карти запровадження електронних послуг в рамках проєкту «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування». Буквально три роки тому УБА підписала меморандум про співпрацю із Міністерством цифрової трансформації України. Бібліотеки Львівщини отримали комп’ютерне обладнання від партнерів для облаштування хабів цифрової освіти у сільських бібліотеках на яке за сприяння ЛОДА було встановлено програмне забезпечення.

Цифрові навички кожному з нас дозволяють комфортно почуватися, мати гарну роботу, постійно розвиватися, спілкуватися з друзями та родичами, вирішувати проблеми та жити на повну. Однак багатьом українцям потрібна допомога та підтримка в опануванні цифровими навичками. І саме публічні бібліотеки одними з перших долучилися до реалізації Національної програми цифрової грамотності і стали амбасадорами цифрової освіти мешканців громад та провідниками до цифрового світу. За визначенням заступниці міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерії Іонан: «Амбасадори – це енергія проєкту Дія. Цифрова освіта. Це найактивніші, найпрогресивніші, найдрайвовіші українці будь-якого віку».

БібліоХаби цифрової освіти – це місця, куди може завітати кожен громадянин, безкоштовно отримати доступ до сайту Дія. Цифрова освіта та пройти навчання з цифрової грамотності, скористатися мобільним застосунком «Дія» і навчитися використовувати сучасні гаджети для отримання величезного переліку послуг.

Минуло не так багато часу і ми українці маємо змогу пишатися досягненнями пріоритетного комплексного сервісу «Держава в смартфоні» для громадян. Про це свідчать багаточисельні відгуки наших співвітчизників, які змушені були шукати прихисток за кордоном та більш безпечних регіонах України, адже тепер на порталі і у мобільному додатку є величезний перелік послуг, що можна отримати не відвідуючи безліч державних установ. І все це продовжує наповнюватися, діяти попри війну.

На зустрічі ми обговорили питання: як запустити роботу БібліоХабу і облаштувати його, обмінювалися досвідом тренерської роботи, використання різноманітних програм, залучення партнерів та волонтерів для актуалізації роботи бібліотек в громадах, напрямки і методи роботи з окремими категоріями клієнтів, застосування інноваційних технік для створенні інформаційного бібліотечного контенту, в т. ч. нашими користувачами.

Тож науково-методичний відділ ЛОУНБ, як координаційний навчальний центр БібліоХабів Львівщини і на далі вивчатиме досвід, моніторитеме стан справ і продовжуватиме навчання бібліотечного персоналу, а також висвітлюватиме ці питання на тематичних сторінках Facebook та сайті Львівського регіонального тренінгового центру.

Презентації та відео успішної роботи вже існуючих БібліоХабів Львівщини, ви можете переглянути за посиланнями у програмі студії.

Повний запис зустрічі інтер@ктивної студії "Метод-профі" можна переглянути за цим посиланням

Програма інтер@ктивної студії
ХабCraft.Цифровий бібліотекар в Дія. Аналітичний огляд. (Посилання на презентацію)
Світлана Дмитрів, головний методист науково-методичного відділу КЗ Львівської обласної ради"Львівська обласна універсальна наукова бібліотека"
Діти та цифрові технології. Методична консультація ( Посилання на презентацію) Ольга КОНАСОВА, завідувач відділом інформаційних технологій та електронних ресурсів КЗ Львівськоїобласної ради «Львівська обласна бібліотека для дітей»
«єДія, єДопомога, єПідтримка – бібліотека завжди поруч!». Сторітелінг. (Посилання на презентацію) Алла ГЕРУС, завідувач бібліотеки-філії № 6 ім. Олега Ольжича Львівської МЦБС для дорослих
«Цифровий стетоскоп: бібліотечні тренінги для медиків громади». Сторітелінг. (Посилання на відео) Світлана ПАВУК, завідувач бібліотеки-філії смт Рудно Львівської МЦБС для дорослих
«Бібліотечна мобілізація Хабів цифрової освіти». Презентація досвіду роботи. (Посилання на презентацію) Ольга РИЖОК, провідний бібліограф центральної публічної бібліотеки КУ «Публічна бібліотека Сокальської міської ради Львівської області»
«Воркшоп арт-терапії для мешканців громад». Досвід партнерства.(Посилання на презентацію) Соломія ОЛЕКСІЙЧУК, проєктний менеджер ГО «Мережа Центрів Едукації» та КУ Інститут міста Львівської міської ради
«Бібліотека в цифровому середовищі». Презентація досвіду роботи.(Посилання на презентацію) Ольга ЧЕРНЕНКО, провідний бібліотекар КЗ «Червоноградська публічна бібліотека»
«Золотий вік не перепона. Навчання ІТ для ба і ді». Сторітелінг (Посилання на презентацію) Наталія ПОЛЯК, завідувач бібліотеки-філії № 43
«Концепція Wiki бібліотеки інспірована ідеями Вікіпедії». Презентація досвіду роботи. (Посилання на презентацію) Ольга ВАСИЛЕВИЧ, завідувач бібліотеки-філії № 25 Львівської МЦБС для дорослих.
Стрімінг – новий формат подачі бібліотечного контенту клієнтам. Сторітелінг. (Посилання на відео) Наталія ШМИГЕЛЬСЬКА, бібліотекар 2 категорії, бібліотеки-філії № 34 м.Винники Львівської МЦБС для дорослих.
«Code Club. Відкриваємодітям безмежний світ ІТ». Презентація досвіду роботи. (Посилання на презентацію) Лариса ШНИТ, директор КУ «Публічна бібліотека Бродівської міської ради» КУ "ЦБС"Бродівської міської ради
«Бібліотека для дітей як технологічно-творчий термінал». Синтез-презентація.(Посилання на презентацію) Наталія БИЧОК, завідувач відділу інновацій, маркетингу і перспективних технологій Львівської МЦБС для дітей.
«Віртуальний фрістайл бібліотеки с.Чернилява».Сторітелінг творчої студії «Історії і Фіглі» (Посилання на відео)Марія ГУЗ, завідувач бібліотеки-філії с.Чернилява КЗ «Публічна бібліотека Яворівської міської ради»
"Сенсотека" (Посилання на відео)Проєкт перетворення публічної бібліотеки № 18 Централізованої бібліотечної системи міста Львова у освітній інклюзивний простір спільного зростання.
Кiлькiсть переглядiв: 415

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.